Etceteran väki lähti helteisenä kesäpäivänä tutustumaan maakunnan antiin. Suomalainen maaseutu näytti parhaat puolensa. Kauniit kumpuilevat maastot ja lainehtivat viljapellot saivat väen suorastaan runolliseksi.
Tutustuimme Kinnarin tilan kauramyllyn toimintaan isännän Kinnarin johdolla. Pienessä mittakaavassa oli suunniteltu ja tehty paljon työtä ja innovaatioita. Maatilojen kehittämiseen tulee panostaa, jotta elintarviketeollisuutemme ja maatilamatkailu pysyy elinvoimaisena.
Kinnarin tilan vieressä on Niipalan tila, joka on panostanut yhteisöllisyyteen. Näimme paikan päällä, miten pellavaa käsitellään perinteisin menetelmin ja kuinka erilaisia kasveja voi kasvattaa yhteisön voimin.
Matkalla Asikkalaan nautimme mutkaisista maalaisteistä, ja tutustuimme paikallisiin. Maatiloille vievät tiet ovat usein tarkoitettu vain yhdelle ajoneuvolle, jolloin kuljettaja sai olla tarkkana ettei päätynyt ojan pohjalle. Paikoituskin oli pellolla lehmien vieressä.
Asikkalan Juustolassa oli käytetty maalaisjärkeä kävijälaskurissa (kuvassa). Kaikessa ei siis tarvita teknologiaa ja tekoälyä. Tila oli etenkin pienen väen suosiossa. Näkihän paikan päällä hiehoja, koiria ja muita eläimiä.
Lähtiessämme Lahtea kohti poikkesimme vielä Viipurilaisessa kotileipomossa ostoksilla. Matkan päätepiste oli Ainoa Winery Hollolan Miekkiössä. Saimme viimeisen pitsan pitkän päivämme päätteeksi ja jäimme odottamaan esittelykierroksen alkua. Täälläkin oli tehty innovaatioita. Miten tuottaa erinomaisista marjoistamme palkintoja voittavia viinejä? Suosittelen tutustumaan Davidin ja Paolan tarinaan.
Suunnittelemme mielellämme ryhmällenne kierroksen Lahden seudulla paikallisen ruuan ja juoman parissa.